”Den största vinningen är att jag vill vara kvar - jag älskar bolaget och skulle inte vilja jobba någon annanstans.”

Madeleine Schönemann, utvecklare på konsultbolaget tretton37. Foto: Andreas Cederström

Madeleine Schönemann, utvecklare på konsultbolaget tretton37. Foto: Andreas Cederström

Som personlig tränare i yrkeslivet hjälper jag både privatpersoner och medarbetare att skapa ett meningsfullt yrkesliv. Här berättar min klient Madeleine Schönemann, utvecklare på konsultbolaget tretton37, om vad vårt samarbete betytt för hennes fortsatta yrkesliv och också för hennes arbetsgivare.

Jag hade väldigt länge känt en pyrande form av frustration. Jag trivdes på mitt jobb men jag kände att jag inte utvecklades åt det hållet jag ville. Problemet var att jag var oklar över vilket håll jag faktiskt ville utvecklas åt. Min chef gav mig massa olika förslag och stöttning men det hjälpte ju inte riktigt för det behövde komma inifrån mig själv. När min dåvarande kollega Patric berättade att du hjälper personer att hitta riktning och ”syfte” i yrkeslivet lät det precis som det jag behövde. Jag har alltid varit avundsjuk på personer som direkt har vetat vad de vill bli eller ämnade att göra så då tyckte jag att detta verkligen lät som något som kunde hjälpa mig.  

Nu, ett år senare, så känner jag mig säkrare i mig själv. Jag har formulerat en tydligare vision och syfte. Jag kanske inte är där 100% men det är betydligt mycket närmare än var jag var för ett år sedan. Om någon frågar om jag kan göra det ena eller det andra nu så är mycket lättare att säga ja eller nej. Nu kan jag tänka på vilket håll det leder mig. Leder den mot den övergripande riktningen eller något annat håll? För det är lätt att haka på allt som är roligt men allt som är roligt kanske inte hjälper mig framåt dit jag vill.

Den största vinningen med vårt samarbete är att jag vill vara kvar - jag älskar bolaget och skulle inte vilja jobba någon annanstans. Under en tid när jag kände att jag trivdes på jobbet men inte vad jag gjorde så var det naturligt att man börjar titta runt lite. Nu känner jag att så länge jag själv kan formulera vad jag vill så har jag alla möjligheter här. Min arbetsgivare kan hjälpa mig att göra mitt allra bästa på företaget. Så det är bra för oss båda. Nu kan jag själv komma till min chef med konkreta förslag och säga ”det här skulle jag vilja göra, det här är vinsten med och detta är min plan för hur det skulle det funka”. Och det har jag också gjort. Det har gett mig otroligt mycket att känna att jag själv kan bidra till att vara med och forma det jag vill. Det har varit möjligt tack vare tretton37s individuella kompetensutvecklingsbudget och att jag har en närvarande chef vilket ju är extra bra när jag gör en sådan här resa. Han har varit väldigt nyfiken på det här.

Det är många människor som har sagt att jag har utvecklats mycket det senaste året. Att jag har blommat ut på något sätt. Det tror jag har att göra med att det ger självsäkerhet att man vet vad man själv vill och vad man strävar efter. Det är så svårt att skilja på professionell och personlig utveckling för det går så himla tätt hand i hand. Jag känner mig till exempel mer modig nu. Jag vågar göra saker som jag innan varit rädd att misslyckas med. Det har vi jobbat rätt mycket med, tankarna kring det. Jag har väl alltid varit öppen för utmaningar men det är väldigt skönt att konkretisera sina styrkor för sig själv och söka situationer där man faktiskt får briljera med dem. Bara att sätta ord på det är väldigt hjälpsamt. Jag har ju haft en aning om mina styrkor innan men inte tänkt på det så konkret och hur man använder de strategiskt.  

Du som är utifrån kan tillföra ett annat perspektiv och jag kan vara trygg i att du har mitt intresse som första prioritering. Det gör skillnad att ha någon som pushar och stärker en och som kan ställa de ”rätta” frågorna. Det är ju jag själv som har svaren men jag hade inte haft dem om du inte fått mig att reflektera i de banorna. Det är som att ha en mentor, rådgivare och coach på en och samma gång. Jag känner nu att jag har alla förutsättningar på min sida att nå dit jag vill och att alla runt omkring mig stöttar och peppar. Jag vet inte exakt hur framtiden ser ut men den är definitivt ljus!”

Läs mer

tretton37

Caroline Larsson