Är du ok med att vara kass (en stund)?

Foto: Jonas Norén

Foto: Jonas Norén

Att vara sådär kass som man är som nybörjare var länge outhärdligt för mig.
Tanken att börja om, göra något annat eller bara byta jobb var helt otänkbart. Då fanns ju risken att vara kass, att misslyckas. När man är en "human doing" istället för en "human being" så blir görandet livsviktigt. Jag stod hellre stilla.

Tills jag läste rätt bok i helt rätt tid. GAME CHANGER.

I boken “Mindset : du blir vad du tänker” introducerar professor Carole Dweck begreppen “growth mindset” och “fixed mindset”. Ett "fixed mindset" har du när du är övertygad om att din förmåga är begränsad och inte utvecklingsbar. Ett misslyckande ses som ett tecken på bristande förmåga istället för att du helt enkelt inte har lärt dig och inte tränat tillräckligt. Med ett growth mindset är du inställd på lärandet och har en övertygelse om att din förmåga är under ständig utveckling.

Genom åren hade jag effektivt fångat in mig själv bakom ett snävt mentalt staket. Jag var fast i fixed mindset. Med insikten kunde jag sakta montera ner staketet. Med mantrat "jag kan inte detta perfekt än, men jag lär mig hela tiden" startade mitt eget företag Yrkeslivsagenten.

Så hellre en kass rörelse mot den människa du vill vara och det (yrkes)liv du vill leva, än ett perfekt stillastående.

Vad blir möjligt om du är ok med att vara kass (en stund)?

Caroline Larsson